Konserwacja i pielęgnacja kuchni

Lista kontrolna
11 października 2017
Szafy do zabudowy
11 października 2017

Chyba każdy z nas marzy o tym, aby kuchnia zawsze wyglądała tak pięknie jak w momencie montażu. Żeby jednak tak było musimy pamiętać o kilku istotnych sprawach i przestrzegać poniższych wskazówek, które pomogą nam uniknąć niepotrzebnych zniszczeń:

  1. Unikaj rozlewania wody i innych cieczy, a gdy to już się niechcący stanie staraj się zaraz zetrzeć zabrudzenia, aby nie przywarły do powierzchni;
  2. Używaj pochłaniacza powietrza i często wietrz kuchnię, aby usuwać nadmiar pary i tym samym unikać zwiększania wilgotności powietrza w naszej kuchni;
  3. Staraj się nie stawiać czajnika, czy ekspresu do kawy pod wiszącymi szafkami, żeby nie narażać ich na bezpośrednie działanie gorącej pary wodnej;
  4. Nie stawiaj gorących garnków oraz innych gorących naczyń bezpośrednio na blacie (używaj zawsze gumowej lub drewnianej podkładki;
  5. Zmywarkę otwieraj dopiero po kilkunastu minutach od zakończenia działania, aby skondensowana para wodna nie miała możliwości bezpośredniego wydostania się na zewnątrz i tym samym działania na blat.
  6. Nie krój bezpośrednio na blacie;
  7. Rozmrażaj lodówkę tak często jak zaleca to producent, aby nie doszło do zatrzymania wody;
  8. Używaj zawsze do czyszczenia szafek oraz blatów miękkich ściereczek lub gąbek, żeby nie rysować powierzchni (zabrania się stosowania detergentów, rozpuszczalników, twardych gąbek i past ściernych);
  9. Pamiętaj aby używać płynów przeznaczonych do czyszczenia powierzchni kuchennych (są to produkty delikatne i rozpuszczalne w wodzie przez co są delikatniejsze), powierzchnię po czyszczeniu pamiętaj, aby zawsze wysuszyć ;
  10. Elementów mechanicznych nie należy smarować.