Projektując wymarzoną kuchnię pomocna może okazać się tzw. lista kontrolna, która pomoże w zaplanowaniu nie tylko pięknej ale przede wszystkim funkcjonalnej kuchni. Żeby jednak dobrze rozplanować wszystkie urządzenia i elementy, tak aby ułatwić nam pracę i równocześnie utrzymać porządek, poniższa lista podzielona została na strefy, do których przypisane zostały konkretne zadania.
Strefa zapasów
Strefa zapasów to jedna z najważniejszych stref, ponieważ to właśnie dzięki urządzeniom i elementom w niej zawartym gwarantujemy przechowywanie naszych zapasów w warunkach zabezpieczających je przed zepsuciem. W strefie tej umieścić możemy takie wyposażenie jak:
Strefa przechowywania
Strefa ta służy do przechowywania niezbędnego wyposażenia (sztućców, szklanek i innych naczyń). To dzięki niej utrzymamy porządek w naszej wymarzonej kuchni – w skład tej strefy wchodzą zarówno szafki i szuflady jak i blat. Zaliczyć tu możemy:
Strefa zmywania
Do strefy zmywania zaliczamy akcesoria, które pozwolą na higieniczne warunki pracy. Do strefy tej zaliczymy:
Strefa przygotowywania
Jak wiadomo, im więcej miejsca posiadamy, tym większy komfort w przygotowywaniu posiłków, dlatego też im strefa ta jest większa tym dla nas jako użytkowników jest wygodniej. Do strefy tej zaliczymy:
Strefa gotowania/pieczenia
Strefa gotowania/ pieczenia to ta, w której powstają ciepłe posiłki oraz wypieki. Zaliczamy do niej:
Strefa jadalna
W strefie tej, tak jak w strefie przygotowywania góruje zasada, że im więcej miejsca tym większy komfort. W skład tej strefy wchodzą:
Koniec listy zamykają drobne akcesoria. Drobne, nie oznacza jednak, że mniej ważne, gdyż to one kreują cały design naszej kuchni, a zaliczyć do nich możemy: