Lista kontrolna

Projektowanie kuchni
11 października 2017
Konserwacja i pielęgnacja kuchni
11 października 2017

Projektując wymarzoną kuchnię pomocna może okazać się tzw. lista kontrolna, która pomoże w zaplanowaniu nie tylko pięknej ale przede wszystkim funkcjonalnej kuchni. Żeby jednak dobrze rozplanować wszystkie urządzenia i elementy, tak aby ułatwić nam pracę i równocześnie utrzymać porządek, poniższa lista podzielona została na strefy, do których przypisane zostały konkretne zadania.

Strefa zapasów

Strefa zapasów to jedna z najważniejszych stref, ponieważ to właśnie dzięki urządzeniom i elementom w niej zawartym gwarantujemy przechowywanie naszych zapasów w warunkach zabezpieczających je przed zepsuciem. W strefie tej umieścić możemy takie wyposażenie jak:

  • Lodówka/ Lodówko-zamrażarka
  • Zamrażarka
  • Wysoka szafa spiżarniana z szufladami lub cargo
  • Szuflada cokołowa na skrzynki z napojami
  • Regał na wino

Strefa przechowywania

Strefa ta służy do przechowywania niezbędnego wyposażenia (sztućców, szklanek i innych naczyń). To dzięki niej utrzymamy porządek w naszej wymarzonej kuchni – w skład tej strefy wchodzą zarówno szafki i szuflady jak i blat. Zaliczyć tu możemy:

  • Szafkę wiszącą na szkło (szklanki, kieliszki)
  • Szafkę wiszącą na zastawę kawową (filiżanki, spodki)
  • Szufladę na talerze codzienne
  • Szufladę na talerze „od święta”
  • Szufladę na sztućce codzienne
  • Szufladę na sztućce „od święta”
  • Szufladę na drobiazgi (przybory do pisania, szycia, drobne narzędzia)
  • Blat do wstępnej obróbki żywności
  • Szufladę na naczynia dla niemowlęcia

Strefa zmywania

Do strefy zmywania zaliczamy akcesoria, które pozwolą na higieniczne warunki pracy. Do strefy tej zaliczymy:

  • Szafkę pod zlewozmywak
  • Szufladę lub cargo na środki czystości
  • Wieszak do suszenia ścierek
  • Segregator odpadów
  • Zlewozmywak
  • Baterię
  • Młynek do mielenia odpadów
  • Zmywarkę

Strefa przygotowywania

Jak wiadomo, im więcej miejsca posiadamy, tym większy komfort w przygotowywaniu posiłków, dlatego też im strefa ta jest większa tym dla nas jako użytkowników jest wygodniej. Do strefy tej zaliczymy:

  • Szufladę na sztućce robocze (noże do krojenia, deski, wałki do ciasta itp.)
  • Szufladę na przyprawy (sól, pieprz, ocet, zioła prowansalskie itd.)
  • Szufladę na często używane produkty spożywcze (cukier, herbatę, kawę, oliwę itd.)
  • Szafkę żaluzjową z gniazdem elektrycznym na ekspres do kawy, toster, czajnik bezprzewodowy
  • Główny blat do przygotowywania posiłków (min. 90 cm)
  • Oświetlenie blatu roboczego pod szafkami wiszącymi

Strefa gotowania/pieczenia

Strefa gotowania/ pieczenia to ta, w której powstają ciepłe posiłki oraz wypieki. Zaliczamy do niej:

  • Piekarnik
  • Płytę grzejną gazową lub elektryczną
  • Pochłaniacz pary
  • Kuchenkę mikrofalową
  • Szafę do zabudowy piekarnika
  • Szufladę cokołową na blachy i ruszty do pieczenia
  • Szuflady na garnki i pokrywki

Strefa jadalna

W strefie tej, tak jak w strefie przygotowywania góruje zasada, że im więcej miejsca tym większy komfort. W skład tej strefy wchodzą:

  • Stół
  • Krzesła
  • Witryna na kieliszki

Koniec listy zamykają drobne akcesoria. Drobne, nie oznacza jednak, że mniej ważne, gdyż to one kreują cały design naszej kuchni, a zaliczyć do nich możemy:

  • Uchwyty
  • Listwę cokołowa
  • Listwę przyścienna
  • Listwę wieńcząca górna
  • Listwę wieńcząca dolna
  • Panele naścienne
  • Półki na ozdoby
  • Podświetlenie witryn
  • Relingi naścienne z zawieszkami
  • Szyby