Projektowanie kuchni

Lista kontrolna
11 października 2017

Żeby kuchnia była funkcjonalna oraz spełniała swoją rolę, musi być odpowiednio zaprojektowana. Dobry projekt wymaga jednak przemyślenia. Większe pole do popisu mamy, gdy budujemy dom i możemy rozplanować wielkość i położenie kuchni. Najczęściej jednak nie mamy tyle szczęścia i musimy korzystać z pomieszczenia, które zostało już rozplanowane, a my przeprowadzamy w nim tylko remont. Nie ma jednak co się zniechęcać, trzeba jedynie wziąć się do solidnej pracy. Potrzebny nam będzie dobry plan i głowa pełna pomysłów.

Kolorystyka ścian i styl kuchni

Zajmijmy się w pierwszej kolejności ścianami. Jeżeli pomieszczenie jest małe lub posiada małe okno, to powinniśmy wybrać kolory jasne, które optycznie powiększą naszą kuchnię. Ważne jest również zaplanowanie koloru i rodzaju wykończenia ścian, przede wszystkim tych pomiędzy szafkami wiszącymi, a stojącymi, gdyż to właśnie te powierzchnie narażone są na największe zabrudzenia i uszkodzenia. Jeśli chodzi o styl kuchni, to do wyboru mamy: kuchnie retro lub nowoczesne. Wybór stylu zależy jednak od indywidualnego gustu każdego z nas.

Wymagania użytkownika

Planując kuchnię pamiętajmy, że najprawdopodobniej nie zmienimy jej wystroju przez następne kilkanaście lat, dlatego też tak ważne jest aby zaplanować ją jak najbardziej funkcjonalnie, tak aby korzystanie z niej przez następne lata było tylko czystą przyjemnością.

Wymiary pomieszczenia i niezbędne dane

Przed udaniem się do projektanta, bądź przed samodzielnym planowaniem kuchni musimy określić (zwymiarować) powierzchnię naszej przyszłej kuchni (szerokość, długość, wysokość), a następnie odpowiedzieć sobie na kilka poniższych pytań:

  • czy pomieszczenia są proste, czy mają wnęki, skosy?
  • jakie jest rozmieszczenie i wielkość wejść, okien oraz odległości między nimi, a także między podłogą i sufitem?
  • jakie jest rozmieszczenie gniazd elektrycznych?
  • jakie jest rozmieszczenie odpływów oraz przyłączy wody oraz gazowych?
  • czy jest wentylacja kominowa oraz jak jest rozmieszczona?
  • czy wiesz już gdzie zaplanujesz płytki lub panele?
  • na jakiej wysokości występują parapety?

Dla funkcjonalnego rozplanowania kuchni niezwykle istotne jest również wzięcie pod uwagę takich szczegółów jak:

  • czy jesteś prawo czy lewo ręczny?
  • jaki jest wzrost użytkownika, który najczęściej będzie korzystał z kuchni (dopasowanie blatu roboczego do naszych potrzeb)?
  • jaka jest wielkość stref w kuchni?
  • z jakiego sprzętu będziemy korzystali w kuchni (będzie od tego zależeć ilość i rozplanowanie gniazd elektrycznych)?
  • jakie zakupy najczęściej robimy (jednodniowe czy może zakupy na tydzień, bądź dłużej?) – będzie od tego zależała wielkość strefy przechowywania?
  • czy kuchnia ma spełniać rolę jadalni czy tylko miejsca do przygotowywania posiłków?

Funkcjonalność kuchni

Piękna kuchnia to wymarzone miejsce każdej Pani domu. Jak wiadomo to właśnie tam spędzamy najwięcej czasu w ciągu dnia. W trakcie przygotowywania posiłków omawiamy spędzony poza domem czas, wysłuchujemy opowieści naszych pociech o tym jak było w szkole czy przedszkolu. Piękna kuchnia to jednak nie wszystko. To, jak będziemy się w niej czuli zależy przede wszystkim od tego jak ją urządzimy pod względem funkcjonalnym. Zależy nam przecież na tym żeby pracować zawsze tak, aby osiągnąć wymarzony efekt przy jak najmniejszym nakładzie energii. Bo przecież, chyba nikomu nie sprawiłoby przyjemności bezsensowne bieganie po kuchni, bo w jednej jej części ma np. łyżkę do mieszania zupy, a z drugiej przyprawy, których używa aby dobrze ją przyprawić.

Dlatego żeby uniknąć takich sytuacji, ważne jest dobre rozplanowanie kuchni. Pomocny będzie nam przy tym podział pomieszczenia na trzy główne strefy operacyjne. Podział ten nazywamy „trójkątem roboczym”.

Zasada tego trójkąta jest prosta: aby nie nadrabiać drogi przygotowując posiłki, odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami nie powinny przekraczać:

  • od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm – pomyśl, że praktycznie każdy wyciągnięty z lodówki produkt będzie wymagał opłukania pod bieżącą wodą, bądź użycia wody do jego ostatecznego przygotowania,
  • od zlewozmywaka do pieca 120-210 cm (w małych pomieszczeniach 90 cm), – zastanów się czy chciałbyś biec z ociekającym i wrzącym makaronem przez całą kuchnię oby go przepłukać czy odcedzić?
  • od lodówki do pieca 120-270 cm – czy myślałeś kiedyś ile czasu zajmie Ci przenoszenie z lodówki do gotującej się na piecu wody 20 jajek celem ugotowania ich i przygotowania np. śniadania dla większej rodziny?

Popularne typy kuchni – czyli najczęściej spotykane układy umeblowania.

  1. Układ jednorzędowy – czyli ustawienie mebli kuchennych w jednej linii. Jest to najprostszy z układów. Brak jest typowego trójkąta. W tego typu układzie występują znaczne odległości pomiędzy poszczególnymi strefami. Wykorzystywany jest najczęściej w kuchniach małych i wąskich.
  2. Układ równoległy – to układ dwurzędowy. Jego prostota zapewnia dobrą komunikację w obrębie pomieszczenia i małe odległości pomiędzy strefami. Wbrew pozorom wcale nie trzeba dużo miejsca, aby wykorzystać ten układ w kuchni.
  1. Układ z wyspą – bardzo dobre rozwiązanie w kuchniach o dużej przestrzeni. Świetnie sprawdza się gdy wyspa rozgranicza część kuchenną od jadalnianej. Przydatny, gdy w gotowaniu bierze udział więcej niż jedna osoba. Jego dodatkowym atutem jest możliwość wykorzystania wyspy jako blatu i miejsca do przechowywania.
  2. Układ w kształcie litery L – najczęściej spotykany układ kuchni. Pozwala na łatwe wpasowanie w ten układ stołu czy nawet wyspy. Najczęściej spełnia wszystkie wymagania, jednakże przy złym rozplanowaniu może wydłużać drogę, jaką trzeba pokonać pomiędzy poszczególnymi strefami.
  3. Układ w kształcie litery U – podobnie jak układ w kształcie litery L to jeden z najczęściej spotykanych układów kuchni. Bardzo dobre wykorzystanie przestrzeni gwarantuje bliskość wszystkich stref w kuchni i tym samym posiadanie wszystkiego na wyciągnięcie ręki.