Żeby kuchnia była funkcjonalna oraz spełniała swoją rolę, musi być odpowiednio zaprojektowana. Dobry projekt wymaga jednak przemyślenia. Większe pole do popisu mamy, gdy budujemy dom i możemy rozplanować wielkość i położenie kuchni. Najczęściej jednak nie mamy tyle szczęścia i musimy korzystać z pomieszczenia, które zostało już rozplanowane, a my przeprowadzamy w nim tylko remont. Nie ma jednak co się zniechęcać, trzeba jedynie wziąć się do solidnej pracy. Potrzebny nam będzie dobry plan i głowa pełna pomysłów.
Kolorystyka ścian i styl kuchni
Zajmijmy się w pierwszej kolejności ścianami. Jeżeli pomieszczenie jest małe lub posiada małe okno, to powinniśmy wybrać kolory jasne, które optycznie powiększą naszą kuchnię. Ważne jest również zaplanowanie koloru i rodzaju wykończenia ścian, przede wszystkim tych pomiędzy szafkami wiszącymi, a stojącymi, gdyż to właśnie te powierzchnie narażone są na największe zabrudzenia i uszkodzenia. Jeśli chodzi o styl kuchni, to do wyboru mamy: kuchnie retro lub nowoczesne. Wybór stylu zależy jednak od indywidualnego gustu każdego z nas.
Wymagania użytkownika
Planując kuchnię pamiętajmy, że najprawdopodobniej nie zmienimy jej wystroju przez następne kilkanaście lat, dlatego też tak ważne jest aby zaplanować ją jak najbardziej funkcjonalnie, tak aby korzystanie z niej przez następne lata było tylko czystą przyjemnością.
Wymiary pomieszczenia i niezbędne dane
Przed udaniem się do projektanta, bądź przed samodzielnym planowaniem kuchni musimy określić (zwymiarować) powierzchnię naszej przyszłej kuchni (szerokość, długość, wysokość), a następnie odpowiedzieć sobie na kilka poniższych pytań:
Dla funkcjonalnego rozplanowania kuchni niezwykle istotne jest również wzięcie pod uwagę takich szczegółów jak:
Funkcjonalność kuchni
Piękna kuchnia to wymarzone miejsce każdej Pani domu. Jak wiadomo to właśnie tam spędzamy najwięcej czasu w ciągu dnia. W trakcie przygotowywania posiłków omawiamy spędzony poza domem czas, wysłuchujemy opowieści naszych pociech o tym jak było w szkole czy przedszkolu. Piękna kuchnia to jednak nie wszystko. To, jak będziemy się w niej czuli zależy przede wszystkim od tego jak ją urządzimy pod względem funkcjonalnym. Zależy nam przecież na tym żeby pracować zawsze tak, aby osiągnąć wymarzony efekt przy jak najmniejszym nakładzie energii. Bo przecież, chyba nikomu nie sprawiłoby przyjemności bezsensowne bieganie po kuchni, bo w jednej jej części ma np. łyżkę do mieszania zupy, a z drugiej przyprawy, których używa aby dobrze ją przyprawić.
Dlatego żeby uniknąć takich sytuacji, ważne jest dobre rozplanowanie kuchni. Pomocny będzie nam przy tym podział pomieszczenia na trzy główne strefy operacyjne. Podział ten nazywamy „trójkątem roboczym”.
Zasada tego trójkąta jest prosta: aby nie nadrabiać drogi przygotowując posiłki, odległości pomiędzy poszczególnymi urządzeniami nie powinny przekraczać:
Popularne typy kuchni – czyli najczęściej spotykane układy umeblowania.