Projektując wymarzoną kuchnię pomocna może okazać się tzw. lista kontrolna, która pomoże w zaplanowaniu nie tylko pięknej ale przede wszystkim funkcjonalnej kuchni. Żeby jednak dobrze rozplanować wszystkie urządzenia i elementy, tak aby ułatwić nam pracę i równocześnie utrzymać porządek, poniższa lista podzielona została na strefy, do których przypisane zostały konkretne zadania.
Strefa zapasów
Strefa zapasów to jedna z najważniejszych stref, ponieważ to właśnie dzięki urządzeniom i elementom w niej zawartym gwarantujemy przechowywanie naszych zapasów w warunkach zabezpieczających je przed zepsuciem. W strefie tej umieścić możemy takie wyposażenie jak:
- Lodówka/ Lodówko-zamrażarka
- Zamrażarka
- Wysoka szafa spiżarniana z szufladami lub cargo
- Szuflada cokołowa na skrzynki z napojami
- Regał na wino
Strefa przechowywania
Strefa ta służy do przechowywania niezbędnego wyposażenia (sztućców, szklanek i innych naczyń). To dzięki niej utrzymamy porządek w naszej wymarzonej kuchni – w skład tej strefy wchodzą zarówno szafki i szuflady jak i blat. Zaliczyć tu możemy:
- Szafkę wiszącą na szkło (szklanki, kieliszki)
- Szafkę wiszącą na zastawę kawową (filiżanki, spodki)
- Szufladę na talerze codzienne
- Szufladę na talerze „od święta”
- Szufladę na sztućce codzienne
- Szufladę na sztućce „od święta”
- Szufladę na drobiazgi (przybory do pisania, szycia, drobne narzędzia)
- Blat do wstępnej obróbki żywności
- Szufladę na naczynia dla niemowlęcia
Strefa zmywania
Do strefy zmywania zaliczamy akcesoria, które pozwolą na higieniczne warunki pracy. Do strefy tej zaliczymy:
- Szafkę pod zlewozmywak
- Szufladę lub cargo na środki czystości
- Wieszak do suszenia ścierek
- Segregator odpadów
- Zlewozmywak
- Baterię
- Młynek do mielenia odpadów
- Zmywarkę
Strefa przygotowywania
Jak wiadomo, im więcej miejsca posiadamy, tym większy komfort w przygotowywaniu posiłków, dlatego też im strefa ta jest większa tym dla nas jako użytkowników jest wygodniej. Do strefy tej zaliczymy:
- Szufladę na sztućce robocze (noże do krojenia, deski, wałki do ciasta itp.)
- Szufladę na przyprawy (sól, pieprz, ocet, zioła prowansalskie itd.)
- Szufladę na często używane produkty spożywcze (cukier, herbatę, kawę, oliwę itd.)
- Szafkę żaluzjową z gniazdem elektrycznym na ekspres do kawy, toster, czajnik bezprzewodowy
- Główny blat do przygotowywania posiłków (min. 90 cm)
- Oświetlenie blatu roboczego pod szafkami wiszącymi
Strefa gotowania/pieczenia
Strefa gotowania/ pieczenia to ta, w której powstają ciepłe posiłki oraz wypieki. Zaliczamy do niej:
- Piekarnik
- Płytę grzejną gazową lub elektryczną
- Pochłaniacz pary
- Kuchenkę mikrofalową
- Szafę do zabudowy piekarnika
- Szufladę cokołową na blachy i ruszty do pieczenia
- Szuflady na garnki i pokrywki
Strefa jadalna
W strefie tej, tak jak w strefie przygotowywania góruje zasada, że im więcej miejsca tym większy komfort. W skład tej strefy wchodzą:
- Stół
- Krzesła
- Witryna na kieliszki
Koniec listy zamykają drobne akcesoria. Drobne, nie oznacza jednak, że mniej ważne, gdyż to one kreują cały design naszej kuchni, a zaliczyć do nich możemy:
- Uchwyty
- Listwę cokołowa
- Listwę przyścienna
- Listwę wieńcząca górna
- Listwę wieńcząca dolna
- Panele naścienne
- Półki na ozdoby
- Podświetlenie witryn
- Relingi naścienne z zawieszkami
- Szyby