Planujesz stworzyć funkcjonalną i piękną kuchnię, która będzie prawdziwym sercem Twojego domu? Zanim zdecydujesz się na zamówienie zabudowy kuchennej na wymiar, warto poświęcić chwilę na przemyślenie idealnego układu. Dobrze zaplanowana kuchnia to gwarancja wygody i przyjemności podczas gotowania, a także pięknego wyglądu, który będzie cieszył przez długie lata. Zanim zaczniesz planowanie pamiętaj, aby traktować swoją kuchnię jako wygodne narzędzie do codziennej pracy.
W tym artykule znajdziesz:
- Czym jest trójkąt roboczy?
- Trójkąt roboczy w różnych układach kuchni.
- Czy warto wydzielić strefy w kuchni?
- Poziomy i pionowy podział zabudowy kuchennej.
- W jakiej strefie przechowywać m.in. artykułu spożywcze, pojemniki plastikowe czy garnki.
Trójkąt roboczy
To fundamentalna zasada w aranżacji kuchni. Trójkąt roboczy w zabudowie kuchennej tworzą zlewozmywak, kuchenka i lodówka. Optymalna odległość między nimi to 1,2 – 2,7 metra:
- 120 – 210 cm lodówka – zlewozmywak
- 120 – 270 cm lodówka – kuchenka
- 90 – 210 cm zlewozmywak – kuchenka
W zależności od układu kuchni złoty trójkąt roboczy będzie wyglądał następująco:
- Kuchnia w kształcie litery U oraz G – sprzęty na przeciwległych ścianach
- Kuchnia z wyspą – lodówka obok zlewozmywaka, na wyspie płyta grzewcza
- Kuchnia w kształcie litery I – od wejścia do kuchni: lodówka, zlewozmywak, płyta grzewcza
- Kuchnia w układzie dwurzędowym – lodówka i zlewozmywak na jednej stronie, na przeciwko kuchenka
- Kuchnia w kształcie litery L – na jednym boku kuchenka, lodówka i zlew na dłuższym
Przy projektowaniu kuchni kierowanie się zasadą trójkąta roboczego pozwala również na lepsze wykorzystanie przestrzeni, co jest szczególnie ważne w mniejszych pomieszczeniach.
Strefy robocze według BLUM
Podział na strefy robocze w kuchni to istotny punkt podczas projektowania zabudowy meblowej, który znacząco wpływa na jej funkcjonalność i ergonomię. Docenimy to szczególnie w trakcie rozpakowywania zakupów, przygotowywania posiłków czy sprzątania.
Istnieją dwa sposoby wydzielania stref kuchennych:
- Poziomy podział na strefy
- Pionowy podział na stref
Poziomy podział na strefy, możemy porównać do linii produkcyjnej. W praktyce oznacza to wydzielenie następujących obszarów w kuchni:
- Zapasy
- Przechowywanie
- Zmywanie
- Przygotowywanie
- Gotowanie i pieczenie
Taki podział ułatwia nam organizację pracy oraz minimalizuje czas potrzebny na przemieszczanie się między poszczególnymi strefami. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu mebli, produktów spożywczych czy sprzętów kuchennych, możemy zwiększyć komfort użytkowania naszej zabudowy kuchennej. Strefowy podział sprzyja również lepszemu wykorzystaniu dostępnej przestrzeni.
Strefa zapasów – powinna znajdować się jak najbliżej wejścia do kuchni, to pozwoli nam na sprawne rozpakowanie przyniesionych zakupów. Dobrze więc mieć w tej strefie niewielki blat, na którym możemy odłożyć torbę. Znaleźć się w niej powinno miejsce na lodówkę, zamrażarkę oraz szafki na artykuły przechowywane w większej ilości tj. mąka, makaron, kasza, herbata czy pieczywo.
Strefa przechowywania – miejsce, w którym przechowujemy przedmioty używane do spożywania posiłków tj. kubki, zastawa stołowa i sztućce, ale również pojemniki na żywność, miski czy drobne AGD.
Strefa zmywania – lokalizujemy tutaj zlewozmywak, zmywarkę oraz wszelkie środki czystości pomagające w utrzymaniu porządku na blatach kuchennych (gąbki, myjki, płyn w sprayu). Pamiętajmym, że ta strefa to nie tylko mycie naczyń czy garnków, ale również produktów spożywczych np. warzyw, owoców, mięsa. Nie powinno tutaj zabraknąć przestrzeni na ściereczkę, ręcznik papierowy oraz kosze i pojemniki na segregację odpadów.
Strefa gotowania – której centrum tworzy piekarnik, płyta grzewcza oraz kuchenka mikrofalowa. W tej strefie niezbędne jest zaplanowanie miejsca dla garnków, pokrywek, patelni, naczyń żaroodpornych, sprzętu AGD.
W zależności od układu kuchni strefy powinny być rozmieszczone następująco:
Przy pionowym podziale na strefy w zabudowie meblowej kierujemy się prostą zasadą – to co najczęściej używane powinno być na wyciągnięcie ręki.
Strefa górna – to szafki górne, do których możemy się dostać przystawiając stopień czy drabinę. Jest to miejsce na rzeczy, których używamy kilka razy w roku np. brytfanna, którą wyciągamy na święta, czy forma na babkę wielkanocną.
Strefa środkowa – to przestrzeń, w skład której wchodzą szafki znajdujące się na wysokości naszego wzroku oraz pierwsze szuflady pod blatem. Układamy tutaj rzeczy, które często używamy. Jest to idealne miejsce na sztućce, talerze, kubki, kawę, herbatę, płatki śniadaniowe.
Strefa dolna – przeznaczona na przedmioty po które sięgamy rzadziej np. zastawa stołowa, produkty spożywcze o dłuższej dacie ważności np. olej, makarony. Warto zdecydować się na szerokie i wysokie szuflady, które dadzą więcej przestrzeni magazynowej.
Zaprojektuj kuchnię i rozmieść sprzęty kuchenne w sposób, który zapewni łatwy dostęp do najczęściej używanych akcesoriów oraz produktów. Tak przemyślany układ nie tylko przyspieszy proces przygotowywania posiłków, ale także sprawi, że kuchnia stanie się bardziej funkcjonalna i przyjazna dla użytkowników. Pamiętaj, że dobrze zorganizowana przestrzeń to klucz do przyjemności z gotowania i większej efektywności w codziennych obowiązkach.
W Płuciennik.pl nasi specjaliści pomogą Ci zoptymalizować układ kuchennego trójkąta roboczego z uwzględnieniem stref roboczych biorąc pod uwagę nie tylko specyfikę Twojej kuchni, ale również Twoje indywidualne preferencje.